Ante Čavka - SAMOTNJAK

2

Login Form

Nadcrvena elita

12. NADCRVENA ELITA I DINARIDIDinarid Ante Čavka:

Nenadu Popoviću,

“publicisti”, “uredniku”, “osnivaču”, “nakladniku”,

“velikom intelektualcu”

i nadasve nedinaridu:

Utuk na tuk:

On misli kako je biti dinaridom nazadak.

Dinarid mu ipak vidi snagu i značaj:

Ne zna on ni tko mu glavu nosi.

 

Velevažni gospodine Popoviću! Read More

U dinarskoj je zabiti tako lijepo da joj takve “velike glave” samo kvare idilu. Ali, da velike glave ne pomisle kako im iz dinarske zabiti nema tko otpisati, ja, najčišći Dinarac, rođen točno ispod Dinare, trošim svoje vrijeme ne znajući na koga i na što.

Komu? Ne znam. Stvarno ne znam. Zanimala me razlika

između “dinarida” iz dinarske zabiti i onih drugih, čak u Zagrebu rođenih. Do sada sam mislio da su svi ljudi na svijetu jednaki. Pogriješio sam. Nisu jednaki.

Dinaridi imaju jake ruke, jake noge, jake misli. Jednu glavu, jedno srce, jednu zemlju, jednu ljubav. Dobro vide i nisu ćelavi,ili uglavnom nisu.

Oni drugi, nedinaridi, čak i u Zagrebu rođeni, imaju mnoštvo misli, mnoštvo stavova, mnoštvo putova. Svi vode jednome cilju: duboku koritu i dubokoj bukari. Istroše vid zurlajući odakle dolazi gospodar. Redovito oćelave, ponajčešće od zavlačenja svoje bezglave glave u tuđe guzice: talijanske, srpske, mađarske, njemačke, austrijske, soroške ...

Zamisli, govore o književnosti. Kao da se ona njima događa.

U doba Rudimira Bombardijevića Šajkovskog veliki su “Ilustrisimusi”, nalični današnjoj “Slobodanovoj Dalmaciji”, slavili književnost i književnike. Za to su doba gladovali Matoši, Kovačići i Kranjčevići, a “glupog” su Ujevića privodili na saslušanja.

Nemaš pojma, koritašu dragi, kako je divno biti dinarid u dinarskoj zabiti. Čuvaj ulaz u svoju guzicu, pjevaj što ti gazde narede, ali ostavi Dinaru na miru, jer nikada nećeš znati što je Dinara.

Usput, da znadeš što su to intelektualci. Pedeset godina dugo, njih pedeset tisuća najnaobraženijih, uz račun od pedeset milijardi dolara, pravi jednu ovcu. Ovan babe Mare ispod Dinare napravi ovcu za minutu, bez dolara i bez dana škole. Ovo se može naučiti samo na Dinari.

Brojač posjeta

0488055
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Prošli tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
UKUPNO
14
132
14
446810
3069
5298
488055

Vaša IP adresa je: 44.210.151.5
Server Time: 2024-07-15 03:53:23